Glädjens dag för forskningen i Flemingsberg efter första spadtaget för Neo

Nu är spaden i jorden även för Neo i Flemingsberg, dit Karolinska Institutet flyttar sin verksamhet 2017. Neo uppförs bredvid Technology for Health dit KTH och Röda Korsets Högskola flyttar redan 2016.

Tillsammans kommer de båda fastigheterna ha en yta av ca 45 000 kvadratmeter.

– I dag är en glädjens dag på Karolinska Institutet då vi skriver historia tillsammans med SveaNor och Hemsö genom att ta det första spadtaget för byggandet av Neo. Här möjliggörs framtidens translationella forskning inom Life Science-området, säger Kerstin Tham, professor och prorektor vid Karolinska Institutet (KI).

De nya byggnaderna erbjuder toppmoderna lokaler för spetsforskning inom Life Science och en mötesplats för nya samarbeten mellan universiteten i Flemingsberg, företag och Karolinska Universitetssjukhuset.

– Flemingsberg är en en unik plats med många samverkande aktörer. Detta campusområde har en mycket viktig roll i utvecklingen av hela Stockholmsregionen, säger Kerstin Tham.

Fantastisk utveckling i Flemingsberg
I Flemingsberg pågår en byggboom som visar hur området snabbt utvecklas till en regional stadskärna.

– Vi ser en fantastisk utveckling i Flemingsberg just nu. Idag tar jag mitt åttonde spadtag inom loppet av de senaste 14 månaderna. Dessa har gällt såväl bostäder, studentbostäder, forsknings- och utvecklingslokaler som nya trafiklösningar och ett nytt regionalt centrum, säger Daniel Dronjak Nordqvist (M) kommunstyrelsens ordförande i Huddinge kommun.

Det första spadtaget för grannen Technology for Health togs för bara ett år sedan och förverkligandet av Neo och Technology of Health är ett resultat av ett nära samarbetet mellan Hemsö och SveaNor, betonade Steinar Stokke, VD SveaNor.
– Ett stort tack också till Karolinska Institutet. Det är en ära att bygga och utveckla ett hus för KI, ett större erkännande kan man inte få och det ger oss en fantastisk boost för våra övriga projekt, säger Steinar Stokke.

En miljardsatsning

Hemsö och SveaNor uppför tillsammans ett utbildnings- och forskningscenter bredvid Karolinska Universitetssjukhuset i Flemingsberg.

Totalt omfattar projektet ca 45 000 kvm lokaler för utbildning och forskning. Projektkostnaden uppgår för båda husen till över 1 miljard SEK.

Detta är en del av Stockholmsregionens pågående Life Science satsning. De största hyresgästerna blir Kungliga Tekniska högskolan (KTH), Röda Korsets Högskola och Karolinska Institutet.

 

2018-03-14T12:31:52+00:00 2015/10/23|