Akrobatik på hög nivå invigde Flemingshallen under familjefesten En dag för Flemingsberg. Här fanns en rad olika prova-på-sporter för alla nyfikna. 

Foto: Håkan Lindgren

Men höjdpunkten för alla de barn och ungdomar som fyllde läktaren i A-hallen var gymnastgruppen Rackartygarna. Under stort jubel visade de upp sin akrobatik som gett dem drygt 300 000 följare på Youtube.

Strax innan uppvisningen klippte Vibeke Bildt, kultur- och fritidsnämnden, tillsammans med Daniel Dronjak, kommunstyrelsens ordförande, bandet till den nybyggda sporthallen.

– Det är extra roligt att vara med om denna invigning i dag eftersom jag varit personligt engagerad i planeringen av detta projekt sedan allra första början. Detta är starten på bygget av ett helt nytt stadscentrum i Flemingsberg, som utvecklas till en av de mest attraktiva stadsdelarna i hela södra Stockholm, säger Daniel Dronjak.

Ted, 5 år, utmanades av syrran på en match.

– Det vi ser i dag är bara en föraning om den enorma utveckling som pågår i Flemingsberg. I dag rör sig 25 000 personer dagligen i Flemingsberg – år 2050 kommer den siffran ha stigit till 100 000. Det är utmaningen vi står inför och för att nå dit behöver vi mer av allt: handel, service, bostäder, skolor, kontor och företagslokaler.

Fler möjligheter till idrott
Snart fylldes de båda hallarna av alla de som ville prova på allt från innebandy och basket till tennis. Shilan och Shanga är båda uppvuxna i Flemingsberg och tog chansen att testa tennis för första gången.

– Vi brukar spela badminton så det är extra kul att prova på tennis. Det är väldigt roligt att vi fått en sporthall och nu hoppas jag på att det går att boka drop-in-tider i hallen, säger Shilan.

På banan bredvid utmanade Ebba, 7 år, brorsan Ted, 5 år, på en match.

– Det var inte alls så svårt utan kul!

Huddinge TK stod för tennislektionen och Mikael Wadmark från klubben menade att barn och ungdomar behöver ännu fler idrottsmöjligheter.

– Det visar intresset för vårt årliga sportcamp vid Källbrinks IP som fortsatt är lika stort varje sommar. Mer än tidigare behöver vi ge ungdomar möjlighet att prova på olika idrotter, inte bara för att de ska få röra på sig utan även för den sociala träning som det innebär.