Hösttraditionen som drar besökare från hela Huddinge

I år arrangerades En dag för Flemingsberg för tredje året i rad. Årets evenemang lockade fler besökare än någonsin tidigare. En familjefest som bjöd på allt från loppis till foodtrucks och skapande för barnen.

Evenemanget En dag för Flemingsberg har blivit till en tradition som inleder hösten. Hit lockades nyfikna från hela kommunen för att se planerna för utvecklingen av Flemingsberg. Här fanns bostadsföretag, akademier, lokala organisationer och representanter från Huddinge kommun samlade för att informera och svara på frågor.

Visioner som lockar
Bland det som drog fanns stora visionsbilder över den nya stadsdelen i Flemingsbergsdalen: Stockholm South Business District.

– Wow! Så tänkte vi redan när vi såg visionsbilden i lokaltidningen. Det är verkligen dags att satsa även på de södra delarna av Stockholm, säger Gyula Sebestjen, som har bott i Visättra i flera decennier med sin fru.

– Vi skulle gärna flytta in i en av de nya lägenheterna som planeras, säger Edilma Sebestjen.

Montrarna lockade med aktiviteter för hela familjen.

På plats för att berätta mer om den nya stadsdelen fanns Fabeges tidigare vd Christian Hermelin.

– Det varit överraskande mycket människor som varit nyfikna på den nya stadsdelen i Flemingsbergsdalen. Här ska vi skapa vi en levande stadsmiljö med en mångfald av bostäder och arbetsplatser, säger Christian Hermelin, tidigare vd på Fabege som har ett fortsatt engagemang för utvecklingen i Flemingsberg.

– Flera boende i området har själva betonat vilket bra läge Flemingsberg har i regionen, och de har ju helt rätt. Här finns unika förutsättningar att skapa en levande plats tack vare dagens och morgondagens goda kommunikationer.

Hela Flemingsberg utvecklas
Flemingsbergsdalen är inte den enda plats som förnyas, de kommande åren ska cirka 60 miljarder satsas i olika projekt som utvecklar Flemingsberg. Längs Hälsovägen planerar tre bostadsföretag för nya bostäder samt lokaler för butiker och service.

Peter Mikkelsen, projektledare vid Huge, visade bilder över den kommande utbyggnaden av Hälsovägen.

– I slutet av september startar vi omvandlingen av Hälsovägen till en ny stadsgata som knyter samman området bättre. Huge bygger drygt 200 lägenheter i ett högt hus med butiker i bottenvåningen, samt en ny förskola, säger Peter Mikkelsen, projektledare vid Huge.
Även fastighetsbolagen BraBo och Riksbyggen kommer att bygga bostäder samt lokaler för butiker och service längs Hälsovägen. Sammanlagt handlar det om cirka 800 nya bostäder, lokaler och två nya förskolor.

Visade hela Huddinge
Eva och Lasse Eriksson bor i Glömsta och har kommit till En dag för Flemingsberg för att få veta mer om vad som händer på hemmafronten.
– Det är bra att även kunna få svar på frågor om Glömsta, trots att dagen handlar mest om Flemingsberg, säger Eva Eriksson.

Att det finns ett starkt intresse av hela Huddinge bekräftar Signe Wernberg, områdesstrateg vid Huddinge kommun.
– Störst nyfikenhet har visionsbilderna över Flemingsberg väckt men vi har svarat på frågor om alla delar av kommunen. Och det är viktigt att visa att vi har en helhetssyn i utvecklingen av Huddinge, som till exempel här i Flemingsberg där målet är att utveckla alla delar till kompletterande enheter.

Många barn drogs till pysselbordet där de också fick hälsa på en gycklare.