Nu har Medfit slagit upp portarna i Flemingsbergsdalen. Stockholms största rehab- och träningsanläggning öppnar med målet att bli ett verkligt kompetenscentrum inom friskvård, berättar en av grundarna Joel Hallström.

Flemingsbergsdalens omvandling till stadscentrum är tydlig. Här har redan ICA Maxi öppnat, granne med närmare 200 nybyggda hyresbostäder. I veckan invigdes Medfit i stora och öppna lokaler på 4000 kvadratmeter där friskvård och sjukvård ska bedrivas tätt sammanfogade.

– Det är svårt att hitta platser med lika bra läge som Flemingsberg. Här finns få andra gym i närheten, samt en unik möjlighet till samarbete med både Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet, säger Joel Hallström, som grundat Medfit tillsammans med Staffan Forsström.

Friskvård direkt efter sjukvård

Här ges landstingsfinansierad vård från bland andra sjukgymnaster, fysioterapeuter arbetsterapeuter och dietister. Tack vare vårdvalet kan alla söka sig till Medfit, utan en remiss från läkare. Ett besök kostar 200 kr och är gratis för barn under 18 år och äldre över 85 år, frikort gäller.

Joel Hallström är en av grundarna av Medfit och utbildad sjukgymnast.

– Du ska få rätt hjälp från början. Här får du allt från vårdbedömning till behandling, och uppföljning med träningsråd för att slippa besvär i fortsättningen, säger Joel Hallström.

I dag finns ett glapp mellan rehabträning och friskvård, menar han. Glappet gör att många inte fortsätter med den vardagliga träningen de skulle behöva för att må bra.

– Klart att patienterna får träna var de vill efter en behandling, men vi har ett nätverk av terapeuter på plats som kan ge den hjälp som krävs  –  oavsett om du är nyligen opererad, lider av en folkhälsosjukdom eller är elitidrottare. säger han.

Mix ger energi

En av de första anställda är Annica Käll, sjukgymnast och fysioterapeut med en lång erfarenhet från såväl offentlig som privat vård.

– På många andra platser i sjukvården hänvisas sjukgymnastiken till källarlokaler som sällan är anpassade för verksamheten. Här får vi arbeta på stora, välplanerade ytor i en vacker miljö. Det kommer att bli så mycket enklare att göra ett bra jobb, säger hon.

– Nu ser jag fram emot hur lokalerna kommer att fyllas av en mix av rehabiliterande 80-åringar sida vid sida med gymmande ungdomar. Det kommer att ge en alldeles särskild energi.

Ett kompetenscentrum för friskvård
Medfit rymmer även generösa utbildningslokaler där bland andra Karolinska Institutet håller utbildning i ultraljudsdiagnostik under hösten.

– Vi vill vara ett kompetenscentrum dit du söker dig för utbildning, till exempel över en helg då du också kan bo på hotellet en våning över oss. Vi försöker ha ett mycket brett utbildningsutbud, ett kommande exempel är inom träning för äldre, säger Joel Hallström.

– Vill du bara börja träna så är du naturligtvis även välkommen. Vi har en komplett anläggning och ett väldigt stort utbud med gruppträning, virtuell spinning, stora funktionella ytor, gym och massor av träningsglädje. Något som skiljer oss från andra gym är att det alltid ingår en hälsoanalys med allt från blodtrycksmätning, konditionstest, kroppssammansättning till motivation. Utifrån den kan vi ge råd om vilken träning du verkligen behöver, säger han.

Medical fitness

Konceptet Medical fitness uppstod först i USA för att hitta fram till bättre träningsformer för alla. Där finns liknande anläggningar i närheten till sjukvården för att kunna erbjuda trygg och säker rehab- och friskvårdsträning till alla.

Här hittar du Medfit: medfit.se