AKTUELLT

AKTUELLT

Dansare - årets scnekonstresidens.

nyhet-arets-scenkonstrecidens-flemingsberg-1920×1272

Här är årets scenkonstresidenter i Flemingsberg

Danskollektivet Arkeolog 8 har utsetts till innehavare av 2024 års scenkonstresidens i Flemingsberg. Under våren och hösten vill de samla in berättelser om samtiden och framtiden tillsammans med kvinnor 65+ som bor i området.

Samskapar med lokalsamhället

– Vi är så glada att ha blivit utsedda till årets scenkonstresidenter i Flemingsberg! Vi kommer till residenset med vårt tvärkonstnärliga projekt ”I was here:skuggrunor” som ställer frågor om vilka avtryck vi lämnar efter oss idag och vad vi vill berätta om samtiden för framtida generationer. Vi vill lära känna Flemingsberg genom lokalbor, kommunanställda, studenter, lärare och forskare och hoppas bygga broar mellan lokalsamhälle, förvaltning och akademi genom vår konstnärliga verksamhet, säger Camilla Reppen som är koreograf i Arkeolog 8.

Använder koreografi som naturvägledning

Residenset, som alltså tar utgångspunkt i projektet ”I was here:skuggrunor”, bidrar till Arkeolog 8:s övergripande arbete med koreografi som naturvägledning – ett format de utvecklat som ett sätt att arbeta för hållbar utveckling.

Resultatet blir en digital ’runsten’ i form av danssolon skapade av lokalbor som framförs av avatarer i en förstärkt verklighet (Augumented Reality) och som kan upplevas genom en app i mobilen. I slutet av 2024 kommer en utvald plats i Huddinge kommun därmed ingå i det nationella ’skuggrike’ av digitala runstenar som Arkeolog 8 nu bygger upp.

Det här är Arkeolog 8

Arkeolog 8 är ett samkoreograferande dans- och scenkonstkollektiv som skapar och turnerar med dansproduktioner mot ung, ung vuxen och vuxen publik. Arkeolog 8 grundades 2010 med ambitionen att skapa angelägna och engagerande danshändelser genom samskapande metoder.

Under residenset i Flemingsberg vill de särskilt göra detta tillsammans med kvinnor 65+ som bor i Visättra och Grantorp.

Var med och samskapa

Är du kvinna, 65+ och bor i Visättra eller Grantorp och vill vara med i projektet? Ta direkt kontakt med Arkeolog 8 på hello@arkeolog8.se. Alla som vill kan också följa och ta del av danskollektivets arbete i Flemingsberg på Instagram där de finns under namnet @arkeolog8.

Kontakt: Maria Fransson, maria.fransson@huddinge.se, 070-295 31 24