Flemingsberg som nationell målpunkt

Människor är hjärtat och navet för en pulserande miljö. Flemingsberg är platsen i Stockholm där det kommer kännas allra mest. Här växer det fram en modern stadsmiljö med människan i centrum. Flemingsberg är inte en plats på vägen utan en plats på väg. På plats idag finns flera spetsföretag, ett av Europas ledande universitetssjukhus, Dramaten och Operan, nästan 20 000 studenter på fem högskolor och universitet, en konstskola och två gymnasieskolor.

I Flemingsberg är allt möjligt. För det känns som att vilket problem eller samhällsutmaning du än kan tänka på så finns det någon i Flemingsberg som arbetar på en lösning. Som tänker nytt. Som söker nya vägar, nya samarbeten, nya möjligheter. Och Flemingsberg fortsätter växa. Till exempel byggs ett helt nytt centrum med plats för 50 000 arbetande, 50 000 boende och 50 000 besökare. Stationen blir en bytespunkt för fjärrtåg, pendeltåg och spårvagn. Flemingsberg fortsätter att utvecklas som en allt starkare innovativ, kreativ mittpunkt för hela södra Stockholm.

Planer för Flemingsberg

Här finns redan nybyggda bostäder, mataffärer, hotell, gym, sportcenter och goda pendlingsmöjligheter till hela Mälardalen. I kommande etapper planeras shopping, restauranger, nöje, kultur och utbildning blandat med kontor, bostäder och parker.

Här skapas plats för 50 000 arbetande, 50 000 boende och 50 000 besökare. Flemingsberg blir en plats där kunskap och kreativitet sammanförs med näringsliv, boende och besökare för att skapa hållbar tillväxt i en öppen och inbjudande livsmiljö.

Vision för Flemingsberg

År 2050 är Flemingsberg ett av Sveriges mest betydelsefulla centrum för utbildning, forskning och kreativitet. Det är en inspirerande mötesplats där innovationer skapas och samverkan driver en hållbar samhällsutveckling. Flemingsberg är en självklar etableringsort för kunskapsintensivt näringsliv och har en eftertraktad livsmiljö. Flemingsberg är en plats där kunskap och kreativitet möts i södra Stockholm.

Här kan du läsa Flemingsbergs utvecklingsplan

Fem övergripande utvecklingsmål

För att tydliggöra visionen har fem övergripande utvecklingsmål beslutats i utvecklingsprogram för den regionala stadskärnan. Tillsammans beskriver dessa mål på vilket sätt Flemingsberg ska bidra till en hållbar utveckling av Stockholmsregionen. Utvecklingsplanens strategier leder mot denna målbild. 

  1. Levande stadskärna – En urban och variationsrik stadskärna med unik identitet. 
  2. Självklart etableringsval – En attraktiv etableringsort för ett kunskapsintensivt näringsliv och kreativa näringar.
  3. Öppen universitetsstadEtt levande och mångvetenskapligt campus med en variationsrik högre utbildning och världsledande forskning.
  4. Eftertraktad livsmiljöEn eftertraktad livsmiljö med närhet till både stadsliv, kultur och natur.
  5. Hållbart samhälleEn långsiktigt hållbar samhällsutveckling med människan i centrum. 
Visionsbild. Människor sitter på torg.
Människor sitter på en terrass.

Vägen framåt, så når vi vision och mål

För att anta platsens utmaningar och nå vision och övergripande utvecklingsmål för Flemingsberg 2050 finns tre strategier.

  • Strategi 1: Urban och grönskande – Flemingsberg ska invånare, verksamma och besökare på gångavstånd kunna nå både stadskärnans puls och naturens lugn. 
  • Strategi 2: Tillgänglig och inkluderande – I Flemingsberg bidrar utvecklingen till tillgänglighet både
    regionalt och lokalt för alla. Hållbara resor ska prioriteras. 
  • Strategi 3: Innovativ och dynamisk – I Flemingsberg utvecklas ett dynamiskt centrum för innovationer i södra Stockholm. Där människorna, gestaltningen och platsens historia bidrar till platsens identitet. Där innovationer, nytänkande och samverkan leder till en hållbar utveckling i framkant. 

Flemingsbergs historia

Gården har dominerat platsen sedan 1400-talet och är idag en god representant för det sena 1700-talets högreståndsbebyggelse med flyglar, terrasseringar och engelsk park. Området har bebotts sen förhistorisk tid och omges av gravfält. Gården och dess närmiljö är idag en tydlig påminnelse om platsens historia och kontrasterar tydligt mot den starkt förändrade omgivningen.

Fotograf: Alf Nordström
Bild hämtad från Stockholms läns museums samlingar

Flemingsberg då och nu

Flemingsbergsområdet var bebott redan för 8 000 år sedan. Området var då en utskärgård och människorna som levde av fiske och jakt lämnade spår av verktyg som idag ligger på 50 till 80 meters höjd över havet. Dessa platser är spår efter Stockholms läns allra första invånare och i området finns rester även av gravfält och fornborgar från vikingatiden. I takt med landhöjningen förvandlade människorna sakta Södertörn till en odlingsbygd. Den dåvarande gården och byn hette Anderstad och omnämns i skrift på 1400-talet. När gården kom i släkten Flemings ägo byttes namnet till Flemingsberg. Under tidigt 1900-tal låg fem torp under Flemingsberg och bland torpen fanns Grantorp, Björnkulla och Visättra som givit namn till några av dagens områden i Flemingsberg.

Västra stambanans utbyggnad mellan södra Stockholm och Göteborg under tidigt 1860-tal möjliggjorde för stationssamhällen som Tumba och utbyggnad av villastäder som Tullinge. Fram till slutet av 1960-talet var Flemingsberg en mindre tätort med cirka 260 invånare utan utbud av service. Flemingsbergs strategiska kommunikativa läge samt goda tillgång på exploateringsbar mark ledde till att Huddinge kommun 1958 köpte marken i Flemingsberg av den dåvarande ägaren till Flemingsbergs gård.

Sedan dess har platsen planerats och utvecklats utifrån nationella och regionala behov. Ett nationellt behov av en miljon nya bostäder i Sverige. Ett behov i Stockholmsregionen av ett nytt storsjukhus, högre utbildning och ett kunskapsintensivt näringsliv i södra Stockholm. En pendeltågsstation i Flemingsberg ingick som en förutsättning vid planeringen av sjukhuset och bostäderna. Det skulle dock dröja till 1987 innan den var på plats.

Sedan början av 1990-talet har Flemingsberg fyllts på med lokaler för polis och häkte. Stationen invigdes 1995 även för fjärrtåg och året därpå inrättades Södertörns högskola. Under 2000-talet har även Kungliga tekniska högskolan och flera andra utbildningsinstitutioner följt efter och Campus Flemingsberg har blivit ett av de större utbildningssätena i Sverige.

Flemingsbergsdalen

Utvecklingen av Flemingsbergsdalen är ett led i att stärka den regionala stadskärnan Flemingsberg, en strategisk utvecklingspunkt för hela Stockholmsregionen. I Flemingsbergsdalen ska en hållbar stadsdel – som tillsammans med närliggande områden skapar ett sammanhållet och hållbart Flemingsberg – utvecklas med 5 000 bostäder, 35 000 arbetsplatser, samhällsservice, handel, nöje, park och natur.

Läs mer om Flemingsbergsdalen här

Visionsbild över Flemingsbergsdalen.